Om

necklace_eng_smallJag är helt säker på att många av er som INTE har diabetes tror att ”Vadå? Diabetes är väl inte så farligt? Det är väl bara att sluta äta godis och ta en spruta då och då?” Den världen levde jag också i innan jag fick min diabetes typ 1 diagnos.

Tänk om det vore så enkelt…

Att andas, tänka och leva med diabetes typ 1 är ett heltidsjobb som aldrig tar slut; man får helt enkelt lära sig att stå ut med denna sjukdom vare sig man vill eller inte. Man har liksom inget val.

Vardagen för en typ 1 diabetiker är en ständig planering. Hur ligger mitt sockret? Vad ska jag äta? När ska jag äta? Hur mycket ska jag äta? Ska jag ta insulin före maten? Under maten? Eller kanske efter maten? Hur mycket socker är det i maten? Hur många kolhydrater åt jag precis? Finns det tillräckligt mycket proteiner på tallriken? Hur mycket insulin behövs? Vad står på schemat idag; lugn dag eller någon fysisk aktivitet? Hur mår jag nu? Hur mår jag om en timma? Om tre timmar? Har jag nålar, teststickor, kanyler, och insulinampuller så det räcker? Känner jag mig konstig? Är mitt socker för lågt? Har jag druvsocker så jag överlever dagen? Ligger sockret för högt? Har jag blodsockermätaren med mig? Och lika många frågor till som man måste ställa till sig själv flera gånger dagligen som diabetiker. Diabetes är en livsstil som man inte valt själv men som man snällt får lära sig att leva med om man vill leva vidare.

Diabetes är ingen sjukdom som syns utvändigt – men diabetesen känns invändigt. Både fysiskt och psykiskt. Varje dag. År ut och år in.

 

Jag som bloggar

Diabetes

 

 

Annonser

En reaktion på ”Om

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s