Inbyggd överlevnadsinstinkt

När var senast ni vaknade upp mitt i natten helt genomsvett? För mig hände detta i natt – jag var såklart låg.

Många vaknar säkert upp ibland på nätterna och är svettiga; kanske för mycket täcke på sig eller kanske har man drömt nåt dumt. Men att vakna mitt i natten av lågt blodsocker är en helt annan sak. Tro mig.

Det är ganska fantastiskt ändå att kroppen har denna funktion – som en inbyggd överlevnadsinstinkt som väcker liv i en. Men lika fantastiskt som det är; lika obehagligt är det. För när kroppen väcker en vid ett lågt blodsockervärde så tar det en stund innan man fattar vad som pågår. Man är slö och trögtänkt, som att vara mittemellan sömn och vaket tillstånd. När man sen väl inser att man är ordentligt låg och känner hjärtat bulta, kroppen skaka och man är helt dyngsur – då känner man sig rätt liten 😦

Jag har för vana att alltid ha dextrosol på nattduksbordet vilket kom väl till pass i natt när jag suddigt vaknade vid 02:30 av att kroppen skrek efter socker. Att resa sig upp i det läget hade inte varit aktuellt så att ha dextro på en armlängds avstånd är guld värt. Jag låg där, helt genomvåt av svett och en hjärna som inte funka mer än att jag förstod att jag behövde socker, och låg i fosterställning och knaprade några dextro. Låg kvar en stund och kände darrningarna i kroppen avta. Sen stapplade jag ut till kylskåpet och tryckte i mig prinskorv och påskmust (light) för att få väck de äckliga hungerkänslorna som automatiskt kommer vid lågt blodsocker. Sen satt jag i mörkret i köket i ca 30 minuter och väntade tills kroppen började lugna ner sig; tills hjärtat slog normalt, hjärnan fungerade, svettningarna avtog och jag lugnat ner mig.

En relativt vanlig natt för en diabetiker. Men hur ofta man än har sånna här nattliga känningar så är de alltid lika obehagliga enligt mig.

Jag försöker se varje lågt värde som en erfarenhet då jag tidigare varit ordentligt rädd för att bli låg just nattetid – nu vet jag dock att min kropp står på min sida och hjälper mig att vakna (oftast iaf) när det väl händer.

De flesta är nöjda om de vaknar utvilade på mornarna – jag är nöjd över att jag faktiskt vaknar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s