Långtidsbyte – effekten

Jag har senaste tiden haft riktiga problem med höga morgonvärden; mitt socker har skjutit i höjden nåt kolossalt under småtimmarna på mornarna – man kan tro att jag tryckt i mig mängder med socker. Alla diabetiker får ju en viss rekyl på mornarna (gryningseffekten) men de rekyler jag har haft är inte normala. Det tycker inte heller min diabetessjuksköterska.

För att få bukt med dessa morgonvärden tyckte han att det var dags för mig att byta långtidsverkande insulin från Levemir till Tresiba, vilket jag gjorde i onsdags förra veckan. Det är alltså sex dagar sedan jag bytte, och redan under andra dagen så var rekylerna betydligt mindre.

screenshot_2016-09-12-13-41-53Men nu idag, sex dagar senare, ser mornarna lika dana ut igen 😦 Ni ser ju vad som händer; från typ klockan 02 och fram tills jag går upp framåt 06 så skjuter det i höjden. Snacka om att ha mycket hormoner i kroppen… Jag som var så glad att det kanske hade ordnat sig. Men inte. Och sen tar det flera timmar att få ner sockret till en hyfsad nivå igen, och känslan som infinner sig är att hela dagen är förstörd.

Dock har jag förmodligen haft dubbel effekt av mitt långtidsverkande under dessa dagar; Levemiren sitter ju kvar i kroppen några dagar och samtidigt har jag tagit Tresiba, så förmodligen är det därför som rekylerna har uteblivit. Nu har väl Levemiren gått ur kroppen helt och så finns endast Tresiban verksamt i kroppen – och det är ju tydligt att jag behöver höja dosen.

Av Levemiren tog jag 18 enheter på morgonen och 15 på kvällen, alltså totalt 33 enheter per dygn. Nya Tresiban tar jag bara 24 enheter av för tillfället. Det är normalt att man sänker dosen ganska mycket när man byter långtidsverkande för man kan aldrig riktigt veta hur insulinet påverkar kroppen. Jag är ju hellre för hög än alldeles för låg om man säger så…

nu ska Tresiban trappas upp dag för dag, droppe för droppe tills jag ligger på ett stabilt socker och tills jag slipper dessa jäkla morgonvärden. Första ökningen gör jag i morgon redan, då ökar jag med 1 enhet. Sen får jag köra den dosen i ett par dagar och sen öka mer. Det tar ju några dagar innan man ser effekten av det långtidsverkande så jag får väl snällt ha höga värden på mornarna ett tag till.

Allt tar sån tid…

Annonser

2 reaktioner på ”Långtidsbyte – effekten

  1. Hej, ska precis byta från Levemir (2 doser per dag) till Tresiba, och tänkt ta Tresiba till kvällen, hur gjorde du bytet? Tog du Levemir-doserna som vanligt och bytte över direkt till fulldos Tresiba eller tog du någon halvdos? Tacksam för svar 🙂

    • Hej! Ledsen för sent svar 😦
      Jag tog precis som du Levemir 2 ggr per dag. När jag började med Tresiba så lät jag bli en kvällsdos med Levemir och tog Tresiban morgonen där på. För att inte få för mkt långtid i kroppen. Körde all Tresiba på morgonen en period men blev hög på natten och låg på em. Bytte till att ta all Tresiba på kvällen men blev låg på natten och hög på em 😦 så nu tar jag en dos på kvällen och en på morgonen, 13e/16e och det funkar bättre. Min kurva är inte helt optimal än så trixar fortfarande med doserna. En hel vetenskap är det… Lycka till! //Jenny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s